חיפה: העירייה רוצה בניינים במקום עצים
על אחת הגבעות הטבעיות האחרונות של הכרמל, במקום העצים שעמדו שם עשרות שנים, רוצה עיריית חיפה להקים 850 יחידות דיור. המשמעות: בניינים במקום עצים, רעש וזיהום אוויר במקום ציוצי ציפורים. התושבים לא מתכוונים לוותר
פעם כיסו את הכרמל עצים; היום יש בניינים. אבל בין הבניינים נותרה גבעה אחת של יער טבעי - ריאה ירוקה שהיא זכר לכרמל שהיה כאן פעם. תוכנית בנייה רחבת היקף אותה מקדמת עיריית חיפה רוצה לבנות דווקא שם 850 יחידות דיור. התושבים באזור, שרוצים קצת ירוק בין הבתים, לא מתכוונים לוותר בקלות.
היום (ד') אמורה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לדון במאות התנגדויות שהגישו התושבים לתוכנית, המכונה "גבעת זמר". המתנגדים הרבים טוענים כי לא רק שהפרויקט יחסל את השטח הטבעי, אלא גם יפגע בחיות הבר באזור ויגביר את זיהום האוויר.
המתנגדים הם תושבי השכונות הסמוכות לגבעה - שכונת רוממה, גבעת אורנים, רמות רמז, רמת אלמוגי ורמת ספיר. הם טוענים שמדובר באחת הגבעות הירוקות האחרונות שעוד נותרו בתחומי העיר חיפה, במקום שנחשב כהגדרתם "פנינת טבע".
התושבים טוענים כי במסגרת התוכנית מתכוונת העירייה כריתה מאסיבית של חורש טבעי שכיסה את האזור במשך עשרות אם לא מאות שנים. כריתת העצים תחרוץ את גורלם של בעלי החיים הרבים החוסים בצילם: ציפורים, זוחלים ויונקים קטנים.
מי שומר על העצים? מי שרוצה לכרות אותם
בין היתר מוחים התושבים על קק"ל, שמוותרת לטענתם על העצים שייכרתו במקום. אלא שידיה של קק"ל כבולות במקרה הזה. בכל הארץ אכן קיים איסור על כריתת עצים, והגורם שמתיר כריתה הוא פקיד יערות מטעם קק"ל.
אלא שבירושלים, תל אביב וחיפה לא מונה פקיד יערות אזורי מטעם קק"ל; בשלוש הערים הללו פקיד היערות הוא עובד הרשות המקומית. במלים אחרות: האחריות להגן על העצים והסמכות להתיר כריתה שלהם נמצאת בידיו של איש הרשות המקומית - שבמקרה הזה של "גבעת זמר" גם מעוניינת לקדם את התוכנית, כלומר לכרות אותם.
לקק"ל יש אמנם נציג שמשמש כמשקיף או חבר בוועדות התכנון המחוזיות אולם בעניינים מוניציפאליים שכאלה הוא מנוע מלהתערב.
אך לא מדובר רק בפגיעה בטבע: מרק חייט, אחד ממובילי ההתנגדות, אומר שהמצב החדש יוביל גם לעלייה חדה במספר כלי הרכב שינועו באזור, ולעלייה ברמת זיהום האוויר, הפקקים והרעש.
במסגרת הניסיון של התושבים לעצור את התוכנית, או לפחות לצמצם את היקפה, הם נפגשו לפני מספר חודשים עם ראש מנהל ההנדסה בעירייה, חדווה אלמוג. כמה שבועות לאחר מכן קיבלו התושבים את תשובת העירייה ולפיה לא ניתן לערוך שינויים בתוכנית שכבר אושרה, או לצמצם את הבניה בפרויקט. השינוי הקטן היחיד שהסכימו בעירייה לקבל הוא החלטה לפיה גובה המבנים החדשים לא יעלה על גובהם של שאר הבניינים באזור.
ענבל קורן מהחברה להגנת הטבע מסר בתגובה: "שוב העירייה מקדמת את היוזמות שלה על חשבון תושביה. העירייה עדיין לא מציתה את עתודות הקרקע המפוזרות בעיר וכבר מזדרזת לבנות בלב העיר, תוך נפנוף בסיסמאות שאין להן אחיזה במציאות".
מעיריית חיפה נמסר בתגובה: תוכנית "רמת זמר" אושרה לפני יותר מעשר שנים על קרקע המיועדת לבנייה, על פי כל התוכניות החלות על המקום החל משנת 1944. התוכנית המנדטורית קבעה את ייעוד השטח כשטח המיועד למגורים ומתוקף כך מעניקה התוכנית זכויות בנייה (שהן בבחינת זכויות קנייניות) לבעלי הקרקע במקום.
שכונת זמר תבנה על פי הסטנדרטים המודרניים הגבוהים אותם קבעה הנהלת העירייה הנוכחית לפיתוח העיר תוך שמירה קפדנית על אופי הסביבה ואיכותה. אופי הבנייה בשכונה ישתלב בסביבה בה היא נבנית, גובה המבנים ילווה את הטופוגרפיה כך שהמבנים לא יצרו חריגות נופיות ובשכונה הוקצו שטחים פתוחים לצרכי ציבור בהם יוקמו בין היתר גן ציבורי גדול ולצדו גני נוי קטנים וצמחיה עשירה.